13 września 2019

Jesienne desery prosto z sadu.

Idzie do nas Pani Jesień, jabłka, gruszki w koszach niesie!

Sezonowość krajowych owoców nie ogranicza się tylko do lata! Jesień to czas zbiorów pysznych, polskich jabłek, gruszek i śliwek, niezbędnych do wyczarowania pyszności, które osłodzą niejeden jesienny, coraz wcześniej zapadający wieczór.
 

DESEROWE JESIENNE INSPIRACJE

 
Soczyste jabłka prosto z drzewa, gruszki z własnego sadu i śliwki węgierki smakują TAK pysznie tylko wczesną jesienią. Radość ze śliwkowych deserów trwa niestety krótko, śpieszmy się więc, by nacieszyć kubki smakowe świeżym, fioletowym owocem.
 

  • Tarta śliwkowa na jaglanym spodzie
  •  
    Jaglaną wersję tarty przygotujemy z mąki uzyskanej ze zmielonej kaszy jaglanej, chłodnego oleju kokosowego (w stanie stałym), rozdrobnionego ksylitolu, żółtka i szczypty soli. Składniki łączymy delikatnie, bez nadmiernego wyrabiania, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 60 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty.

    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni nakłuwając je uprzednio delikatnie widelcem i pokrywając pergaminem, na którym układamy nasiona fasoli. Zabieg ten zapobiegnie wybrzuszaniu się ciasta i zapewni idealnie płaski spód naszej tarty.

    Ciasto pieczemy 15 minut, po czym usuwamy papier z fasolą i napełniamy tartę budyniem jaglanym. Krem budyniowy uzyskamy z rozgotowanej w mleku (krowim bądź roślinnym) kaszy jaglanej zmiksowanej na gładką masę z bananem, odrobiną soku z cytryny i wanilią. Na kremie układamy pokrojone na ćwiartki śliwki. Idealny wzór uzyskamy układając kawałki owoców w kierunku od środka do zewnątrz. Tak przygotowana tarta wraca na kolejne 15-20 minut do nagrzanego piekarnika.
     

  • Gruszki w czekoladzie
  •  
    Gruszki w czekoladowej polewie to błyskawiczny deser, który przygotujemy dosłownie w kwadrans. Wystarczą obrane i pozbawione gniazd nasiennych twarde owoce, obgotowane w słodko kwaśnej kąpieli powstałej z połączenia wody, cukru i soku z cytryny bądź pomarańczy. Przygotowane owoce polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i gotowe! Tak podana klapsa lub konferencja miło zaskoczy każdego Juniora, którego najdzie ochota na małe co nieco.
     

  • Jabłkowo-jogurtowy przekładaniec
  •  
    Przekładaniec z jabłek, jogurtu i kruszonki zwany jest także błyskawiczną szarlotką. Do jego przygotowania potrzebujemy słodkich jabłek pokrojonych w kostkę i delikatnie podprażonych z odrobiną cynamonu oraz gęstego jogurtu naturalnego i kruszonki. Kruszonkę powstałą z połączenia rozdrobnionych płatków owsianych, płatków migdałowych, oleju kokosowego i odrobiny cukru, rumienimy na małym ogniu, studzimy i układamy na dnie szklanego pucharka. Na kruszonkę trafia porcja jabłek, którą przykrywamy łyżką jogurtu. Warstwy powtarzamy do wypełnienia całego naczynia.

    produkty junior angin

    zobacz inne artykuły

    Wybierz kategorię:

    akademia-kreatywnego-rodzica

    Akademia Kreatywnego Rodzica

    jedzenie

    Jedzenie

    placeholderPolecane
    rodzice

    Rodzice

    placeholderSezonowe
    zdrowie-i-odpornosc

    Zdrowie i odporność

    Tutoriale DIY