6 lipca 2018

Domowe łakocie dla zdrowia

Leniwy weekend czy kilka dni w domu z powodu wiosennego przeziębienia? Znudzona pociecha pyta „czy mamy coś słodkiego?”. To idealny pretekst, by wspólnie przygotować domowe  łakocie z naturalnych produktów. Podrzucamy kilka pomysłów.

 

Nie każdy cukier jest niezdrowy. Jeśli postawimy na naturalne produkty możemy pogodzić przyjemne z pożytecznym. Daktyle, banany, rodzynki zawierają fruktozę, cukier owocowy, który jest przyswajany wolniej niż glukoza i sacharoza i w znacznie mniejszym stopniu wpływa na otyłość. Także dlatego, że owoce i miód, które ją zawierają, dostarczają organizmowi także cennych witamin, substancji mineralnych, antyoksydantów, ale także wspomagają odporność. Co możemy przygotować wykorzystując miód i owoce (także te suszone)?

Domowe lody

Jogurt grecki, banany i truskawki lub inne sezonowe owoce. Tylko tyle potrzeba, by zrobić pyszne i zdrowe domowe lody. Wszystkie składniki należy zmiksować i zamrozić. Najlepiej sprawdzi się domowa maszynka do lodów – sorbetiera, ale jeśli jej nie posiadamy możemy zamrażać lody przez kilka godzin z tym zastrzeżeniem, że co pół godziny należy je przemieszać. Dzięki temu będą kremowe i nie będą zawierać kryształków lodu.

Pudding z chia

Prozdrowotne właściwości nasion chia są powszechnie znane, ale warto wiedzieć, że mają one także właściwości żelujące. Wystarczy zalać dwie łyżki nasionek szklanką mleka (może być kokosowe) i zostawić na noc w lodówce. Rano otrzymamy pudding, który można ozdobić owocami i polać odrobiną płynnego miodu.

Domowe batony zbożowe

Płatki owsiane, orzechy, pestki i suszone owoce (drobno posiekane) to wszystko wystarczy dobrze wymieszać i zalać mieszanką miodu z masłem orzechowym. Całość wyłożyć do blaszki na papier do pieczenia, zapiekać ponad godzinę, a następnie wystudzić i pokroić. Takie domowe batoniki zbożowe to źródło zdrowej energii, a także świetny pomysł na przekąskę podczas zabawy w ogrodzie czy drugie śniadanie w pracy lub szkole.

Domowe żelki owocowe

Na 100 ml soku owocowego potrzebujemy 6 łyżek żelatyny w proszku. Zanim mieszankę zaczniemy podgrzewać, warto odczekać chwilę aż żelatyna napęcznieje. Dla wzmocnienia smaku możemy sok z żelatyną doprawić sokiem z cytryny i miodem. Masę możemy wlać do foremek – na przykład takich, które przeznaczone są do pralin lub do foremek na kostki lodu. Kilka godzin w lodówce wystarczy żelkom do stężenia.

Pyszne pankejki na podwieczorek

Puszyste placuszki na bazie maślanki możemy zrobić z każdego rodzaju mąki, nawet tej pełnoziarnistej, dzięki czemu będą zdrowsze i sycące na dłużej. Jednak o ich smaku decydować będą dodatki – musy i sosy owocowe, miód, borówki amerykańskie zatopione bezpośrednio w cieście, owoce sezonowe, orzechowe posypki. Warto popuścić wodze fantazji, by posiłek był kolorowy i smaczny.

 

Źródła:

„Jadłonomia. 100 przepisów nie tylko dla wegan”, Marta Dymek

www.kwestiasmaku.com

www.izz.waw.pl