Leniwy weekend czy kilka dni w domu z powodu wiosennego przeziębienia? Znudzona pociecha pyta „czy mamy coś słodkiego?”. To idealny pretekst, by wspólnie przygotować domowe łakocie z naturalnych produktów. Podrzucamy kilka pomysłów.
Nie każdy cukier jest niezdrowy. Jeśli postawimy na naturalne produkty możemy pogodzić przyjemne z pożytecznym. Daktyle, banany, rodzynki zawierają fruktozę, cukier owocowy, który jest przyswajany wolniej niż glukoza i sacharoza i w znacznie mniejszym stopniu wpływa na otyłość. Także dlatego, że owoce i miód, które ją zawierają, dostarczają organizmowi także cennych witamin, substancji mineralnych, antyoksydantów, ale także wspomagają odporność. Co możemy przygotować wykorzystując miód i owoce (także te suszone)?
Jogurt grecki, banany i truskawki lub inne sezonowe owoce. Tylko tyle potrzeba, by zrobić pyszne i zdrowe domowe lody. Wszystkie składniki należy zmiksować i zamrozić. Najlepiej sprawdzi się domowa maszynka do lodów – sorbetiera, ale jeśli jej nie posiadamy możemy zamrażać lody przez kilka godzin z tym zastrzeżeniem, że co pół godziny należy je przemieszać. Dzięki temu będą kremowe i nie będą zawierać kryształków lodu.
Prozdrowotne właściwości nasion chia są powszechnie znane, ale warto wiedzieć, że mają one także właściwości żelujące. Wystarczy zalać dwie łyżki nasionek szklanką mleka (może być kokosowe) i zostawić na noc w lodówce. Rano otrzymamy pudding, który można ozdobić owocami i polać odrobiną płynnego miodu.
Płatki owsiane, orzechy, pestki i suszone owoce (drobno posiekane) to wszystko wystarczy dobrze wymieszać i zalać mieszanką miodu z masłem orzechowym. Całość wyłożyć do blaszki na papier do pieczenia, zapiekać ponad godzinę, a następnie wystudzić i pokroić. Takie domowe batoniki zbożowe to źródło zdrowej energii, a także świetny pomysł na przekąskę podczas zabawy w ogrodzie czy drugie śniadanie w pracy lub szkole.
Na 100 ml soku owocowego potrzebujemy 6 łyżek żelatyny w proszku. Zanim mieszankę zaczniemy podgrzewać, warto odczekać chwilę aż żelatyna napęcznieje. Dla wzmocnienia smaku możemy sok z żelatyną doprawić sokiem z cytryny i miodem. Masę możemy wlać do foremek – na przykład takich, które przeznaczone są do pralin lub do foremek na kostki lodu. Kilka godzin w lodówce wystarczy żelkom do stężenia.
Puszyste placuszki na bazie maślanki możemy zrobić z każdego rodzaju mąki, nawet tej pełnoziarnistej, dzięki czemu będą zdrowsze i sycące na dłużej. Jednak o ich smaku decydować będą dodatki – musy i sosy owocowe, miód, borówki amerykańskie zatopione bezpośrednio w cieście, owoce sezonowe, orzechowe posypki. Warto popuścić wodze fantazji, by posiłek był kolorowy i smaczny.
Źródła:
„Jadłonomia. 100 przepisów nie tylko dla wegan”, Marta Dymek